www.birdelikizinturkusu.blogspot.com

bir deli kızın türküsü

Malzemeler:
1 su bardağı süt (ben cam şişede satılan günlük sütlerden kullanıyorum.)
1 tepeleme tatlı kaşığı yoğurt
Cezve
Kapaklı cam kavanoz
Örtü
Not: Oğlumun beslenmesinde gerekli olan bardak, cezve, kavanoz, kaşık, biberon gibi mutfak gereçlerini kullanmadan önce, sadece onun kullanımına ayırdığım sünger ve beyaz sabunla yıkıyorum. Bu sünger ve beyaz sabunu da ayrı bir sabunlukta tutuyorum.Kızımda da öyle yapmıştım.

Yapılışı:
Süt cezveye alınır ve kaynatılır. (Açık satılan sütlerden kullanılıyorsa süt kaynadıktan sonra kaymağı delinip kısık ateşte 10 dk. daha kaynatılmalı. Günlük süt kullanıyorsanız süt kaynayıp kabarınca ocak kapatılabilir.) Kaynayınca, nihalenin üzerindeki cam kavanoza dökülür. (Ben nihalenin üzerine ütülü mutfak havlusunu iki kat yapıp koydum.Ondan sonra kavanozu yerleştirdim. Kavanozun altı da sıcak kalsın diye. Ama kavanoz yamuk durmamalı.)Süt, küçük parmağın 7 saniye kadar dayanabileceği sıcaklığa geldiğinde; (tabii elinizi iyice yıkamış olmalısınız. Mümkünse beyaz sabunla.) sütün birazı bardağa alınır ve içine tahta kaşıkla 1 tepeleme tatlı kaşığı yoğurt eklenir. Yoğurt sütün içinde ezilir ve pürüzsüz hale getirilerek kavanozdaki sütün üzerine dökülür. (Kavanoz ağzına kadar doldurulmaz. 3-4 cm. boşluk kalmalı kapakla sütün arasında.)Tahta kaşıkla bir kez yavaşça karıştırılır. Kavanozun üzerine bir parça kağıt havlu iki kere katlanıp örtülür ve bunun üzeri de streç filmle kapatılır ya da kavanozun kapağı kapatılır.(Süt kapaktan 3-4 cm. aşağıda olduğu için kağıt havluya değmez.) Üzeri, yanları örtülerle 3-4 kat sarılır. Hiç kıpırdatmadan 6-7 saat bu şekilde bekletilir. (Akşam yaptığımda 9 saat beklettiğim de oluyor.) Daha sonra kavanoz örtülerin içinden alınır, yavaşça kağıt havlu çıkarılır ve tekrar kapak kapatılır, çok sarsmadan buzdolabına koyulur. En az 3-4 saat bekletilir. 8-10 saat dokunmazsanız daha iyi oluyor. Yoğurdunuz en fazla 5-6 gün dayanır ama bebeğiniz için hergün ya da gün aşırı yapmanız daha sağlıklı olur. Yoğurttan biraz ayırırsanız bir sonraki yoğurt için maya olarak kullanabilirsiniz. Mayanızı en fazla 4-5 mayalamadan sonra yenilemelisiniz.Bu arada, süt ve mayayı aynı oranda arttırarak kendiniz için de yoğurt mayalayabilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun.



Aleyna doğduktan sonra özel bir hastanedeki bir çocuk doktorunun takibi altında ilerledik. Doktorumuz bize, ek gıdalara geçmeden önce dikkat edilmesi gerekenlerin ve çeşitli bilgilerin yer aldığı yazı ve broşürler vermişti. Bu bilgiler o dönemde çok işime yaramıştı. Ahmet Emir ek gıdalara başlamadan önce de yine bu yazıları inceledim.Konuyla ilgili yeni bilgiler de toplamaya çalıştım. Size de yardımcı olacağını düşündüğüm bu bilgileri paylaşmak istiyorum...

Ek Gıdaya Geçiş

4. ve 6. ay arasında, bebekler çok hızlı büyüdüğünden tek besin kaynağı olarak süt artık bebek için yeterli olmayabilir ve genellikle ek gıdaya bu dönemde başlanır ancak doktorunuza danışmadan ek gıdaya geçmemeniz bebeğiniz için en iyisidir. 

Ek besinlere başlandığında nelere dikkat edilmeli?
• Ek besinlere başlama zamanı 4.-6. aylar arasında olmalı ve mutlaka doktora danışılarak belirlenmelidir.
• Yeni gıdalar bebeğe tek tek ve azar azar verilmelidir. İlk gün sadece bir kaşık verilerek başlanır. Miktar zamanla arttırılır. Bebeğin ek gıdaya başladığı ilk aylar, ek gıdanın miktarı en fazla 1 çay bardağına kadar arttırılır.
• Bebek yeni besinlerle tanıştırılırken 4 gün kuralı uygulanmalıdır.4 gün kuralı bebeğinizin sindirim problemlerini veya nelere alerjisi olduğunu belirlemek için kullanabileceğiniz basit bir stratejidir. Bebeğinizi ilk defa bir gıda ile tanıştıracaksanız takip eden 4 gün boyunca başka yeni bir besin sunmayın, çünkü alerjik reaksiyonlar genellikle çabuk(gıdayı yemesini takip eden 30 dk. içinde) ortaya çıkmakla beraber, nadiren de olsa bu süre 3-4 günü bulabilir. Sindirim problemleri de yine birkaç gün içerisinde kendini belli eder. Sadece bir yeni ürüne 4 gün bağlı kalmak, bebeğinizin bu yeni gıdaya alışmasını sağlarken, alerjisi olup olmadığını veya sindirim sorunlarına yol açıp açmadığını anlamanızı sağlar. Sorunu çabuk fark etmeniz, neden olan gıdayı bulmak için birkaç deneme yapmanız gerekliliğini ortadan kaldırır.
(Eğer bebeğe yeni verilen besin bebekte herhangi bir soruna sebep olmuyorsa, verilen yeni besinin miktarı hergün biraz daha arttırılır. Eğer 4 gün kuralını uyguladığınızda alerjik bir durumla karşılaşırsanız , bu gıdayı vermeyi hemen kesip mutlaka çocuk doktorunuza danışın. Döküntü, kızarıklık, kaşıntı, pişik ve ishal alerjik durumların ipucu olabilir.
Eğer bebeğinize 6. aydan önce ek gıda vermeye başladıysanız, 4 gün kuralının 7 güne çıkarılması tavsiye edilir. Bunun sebebi, bazı uzmanların daha küçük bebeklerde alerjik reaksiyonların ve sindirim problemlerinin ortaya çıkma süresinin daha uzun olabileceğini düşünmektedirler.)
• İlk kez verilecek gıdalar bebek açken, annenin ve bebeğin yorgun olmadığı bir zamanda denenmelidir. 
• Bu dönemde daha sulu ve yumuşak kıvamlı gıdalardan, daha yoğun ve parçacıklı gıdalara aşamalı olarak geçilmelidir.(Doktorunuzun belirttiği mevsim meyvelerini bebeğinize kabuksuz olarak cam rendeden geçirerek vermelisiniz. Sebze ve meyveleri blendırdan geçirmek, bebeğin pütürlü besinlere alışamamasına sebep olacağından blendır kullanılmamalıdır.)
• Kaşığa koyulan bir parça mama bebeğin dudaklarına değdirilir, mamayı emdiğini göreceksiniz. Kaşığı fazla sokarsanız bebeğiniz öğürebilir. 
• Bebek yeni gıdaya başladığında tadını değişik bulup reddedebilir. Bebek istemezse zorlanmamalı, 1-2 hafta aradan sonra aynı gıda tekrar denenmelidir.
• Ne kadar yiyeceği bebeğe bırakılmalıdır, yemek istemediği takdirde ısrar edilmemelidir.
• Yutmasını kolaylaştırmak ve gıdanın akciğere kaçmasını engellemek için ek gıdalar bebek dik pozisyondayken ya da mama sandalyesine oturtularak beslenmelidir.
• Meyve püreleri taze olarak hazırlanıp verilmeli, sebze çorbası veya püresi ise buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir.






Ahmet Emir 5 aylık oldu ve tabii ki  5.ay kontrolü için doktora götürdük. Rota virüs aşısının tekrarı yapıldı. (17 Nisan)
Ve doktorumuz,(anne sütüyle beraber mama da aldığı için) Ahmet Emir'in artık ek gıdalara başlası gerektiğini belirtti. Aleynayı ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslemiştim. Sütüm çok boldu. Ama maalesef Ahmet Emir'e ilk 6 ay sadece anne sütü vermem mümkün olmadı. Sütüm yetmediği için (doktorumuzun bilgisi dahilinde) mama da vermek zorunda kaldım. Durum böyle olunca doktorumuz, artık Ahmet Emir'in ek gıdaya başlamasının en doğrusu olacağını belirtti. Ben 6. aya kadar bekleme taraftarıydım ama aile hekimimizle de görüştüm. O da aynı şeyi söyleyince, eşimle beraber Ahmet Emir'in 5. ayda ek gıdaya başlamasının daha doğru olacağına karar verdik. Aleyna'nın ek gıdaya geçiş notları, doktorumuzun verdiği bilgiler vardı. Ben de bir ön çalışma yaptım. Aile hekimimizle de çalışmamın üzerinde çalıştık. Ve 26 Nisan pazar günü, evde hazırladığım yoğurt ve sebze çorbasıyla Ahmet Emir'i ek gıdalara başlattık. Ancak Ahmet Emir yoğurdu pek sevmedi. Aleynayı ek gıdalara meyve rendesi ve sebze çorbasıyla başlatmıştık. 4 Mayıs'tan sonra yoğurt yerine elma rendesi vermeye başladık. Hoşuna gitti. Bu nedenle size başlangıç olarak meyve rendeli menüyü yazıyorum.
Ve işte Ahmet Emir'in günlük menüsü:(5. Ay Bebek Beslenmesi-Ek Gıdaya Geçiş)
Sabah uyanınca: Anne sütü (Yetmediği durumlarda ,doktorun bilgisi dahilinde, bebek sütü. Biz  Ahmet Emir'e Similac 1 bebek sütü veriyoruz.)(~150-180 ml.)
Kuşluk(Saat 10:00) Cam rendede kabuğu soyularak rendelenmiş meyve (İlk gün 1 kaşıkla başlanır. Gün geçtikçe bebeği zorlamadan miktar arttırılır. Maksimum 1 çay bardağı verilebilir. Ben elma rendesi ile başladım. Daha sonra armut, şeftali de vereceğim.)
Öğle:(Saat 12:00-13:00)Anne sütü(Yetmediği durumlarda doktorun bilgisi dahilinde, bebek sütü)(~150-180 ml.)
İkindi(Saat 15:30-16:00) Sebze çorbası (İlk gün 1 kaşıkla başlanır. Gün geçtikçe bebeği zorlamadan miktar arttırılır. Maksimum 1 çay bardağı verilebilir. Gaz yapabileceği için geç vakte bırakmamakta fayda var.)
Akşam(18:30-19:00) Anne sütü (Yetmediği durumlarda, doktorun bilgisi dahilinde, bebek sütü)(~ 150-180 ml.)
Gece(21:00): Anne sütü (Yetmediği durumlarda, doktorun bilgisi dahilinde,  bebek sütü) (~ 150-180 ml.)
Gece uyandığında: Anne sütü(Yetmediği durumlarda, doktorun bilgisi dahilinde, bebek sütü)(~150-180 ml.)
Tabii ki meyve rendesi ve sebze çorbasını az aldığı bu başlangıç günlerinde, bebeğin aç kalmaması için, ek gıdadan sonra anne sütü (yetmediği durumlarda, doktorun bilgisi dahilinde, bebek sütü) veriyorum. Ek gıdaları yaklaşık bu saatlerde veriyorum. Öğünler kesin olarak bu saatlerde verilecek diye bir şart yok.  Bebeğin uyuması, acıkması ya da tok olması nedeniyle yemek istememesi durumunda saatler değişebilir veya öğünlerin sayısı değişebilir. Ama mümkün olduğunca bir düzen oluşturmak hem bebek, hem sizin için çok faydalı olacaktır.
Bunlar bizim Ahmet Emir için uyguladıklarımız.  Her bebek kendine özgüdür ve bebeği en iyi anlayan annesidir.Bu nedenle, doktorunuzun bilgisi ve yönlendirmesi dahilinde bebeğinize uygun olan en doğru kararı vermeniz dileğiyle...