www.birdelikizinturkusu.blogspot.com

bir deli kızın türküsü


Ahmet Emir 5 aylık oldu ve tabii ki  5.ay kontrolü için doktora götürdük. Rota virüs aşısının tekrarı yapıldı. (17 Nisan)
Ve doktorumuz,(anne sütüyle beraber mama da aldığı için) Ahmet Emir'in artık ek gıdalara başlası gerektiğini belirtti. Aleynayı ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslemiştim. Sütüm çok boldu. Ama maalesef Ahmet Emir'e ilk 6 ay sadece anne sütü vermem mümkün olmadı. Sütüm yetmediği için (doktorumuzun bilgisi dahilinde) mama da vermek zorunda kaldım. Durum böyle olunca doktorumuz, artık Ahmet Emir'in ek gıdaya başlamasının en doğrusu olacağını belirtti. Ben 6. aya kadar bekleme taraftarıydım ama aile hekimimizle de görüştüm. O da aynı şeyi söyleyince, eşimle beraber Ahmet Emir'in 5. ayda ek gıdaya başlamasının daha doğru olacağına karar verdik. Aleyna'nın ek gıdaya geçiş notları, doktorumuzun verdiği bilgiler vardı. Ben de bir ön çalışma yaptım. Aile hekimimizle de çalışmamın üzerinde çalıştık. Ve 26 Nisan pazar günü, evde hazırladığım yoğurt ve sebze çorbasıyla Ahmet Emir'i ek gıdalara başlattık. Ancak Ahmet Emir yoğurdu pek sevmedi. Aleynayı ek gıdalara meyve rendesi ve sebze çorbasıyla başlatmıştık. 4 Mayıs'tan sonra yoğurt yerine elma rendesi vermeye başladık. Hoşuna gitti. Bu nedenle size başlangıç olarak meyve rendeli menüyü yazıyorum.
Ve işte Ahmet Emir'in günlük menüsü:(5. Ay Bebek Beslenmesi-Ek Gıdaya Geçiş)
Sabah uyanınca: Anne sütü (Yetmediği durumlarda ,doktorun bilgisi dahilinde, bebek sütü. Biz  Ahmet Emir'e Similac 1 bebek sütü veriyoruz.)(~150-180 ml.)
Kuşluk(Saat 10:00) Cam rendede kabuğu soyularak rendelenmiş meyve (İlk gün 1 kaşıkla başlanır. Gün geçtikçe bebeği zorlamadan miktar arttırılır. Maksimum 1 çay bardağı verilebilir. Ben elma rendesi ile başladım. Daha sonra armut, şeftali de vereceğim.)
Öğle:(Saat 12:00-13:00)Anne sütü(Yetmediği durumlarda doktorun bilgisi dahilinde, bebek sütü)(~150-180 ml.)
İkindi(Saat 15:30-16:00) Sebze çorbası (İlk gün 1 kaşıkla başlanır. Gün geçtikçe bebeği zorlamadan miktar arttırılır. Maksimum 1 çay bardağı verilebilir. Gaz yapabileceği için geç vakte bırakmamakta fayda var.)
Akşam(18:30-19:00) Anne sütü (Yetmediği durumlarda, doktorun bilgisi dahilinde, bebek sütü)(~ 150-180 ml.)
Gece(21:00): Anne sütü (Yetmediği durumlarda, doktorun bilgisi dahilinde,  bebek sütü) (~ 150-180 ml.)
Gece uyandığında: Anne sütü(Yetmediği durumlarda, doktorun bilgisi dahilinde, bebek sütü)(~150-180 ml.)
Tabii ki meyve rendesi ve sebze çorbasını az aldığı bu başlangıç günlerinde, bebeğin aç kalmaması için, ek gıdadan sonra anne sütü (yetmediği durumlarda, doktorun bilgisi dahilinde, bebek sütü) veriyorum. Ek gıdaları yaklaşık bu saatlerde veriyorum. Öğünler kesin olarak bu saatlerde verilecek diye bir şart yok.  Bebeğin uyuması, acıkması ya da tok olması nedeniyle yemek istememesi durumunda saatler değişebilir veya öğünlerin sayısı değişebilir. Ama mümkün olduğunca bir düzen oluşturmak hem bebek, hem sizin için çok faydalı olacaktır.
Bunlar bizim Ahmet Emir için uyguladıklarımız.  Her bebek kendine özgüdür ve bebeği en iyi anlayan annesidir.Bu nedenle, doktorunuzun bilgisi ve yönlendirmesi dahilinde bebeğinize uygun olan en doğru kararı vermeniz dileğiyle...





0 yorum:

Yorum Gönder