Aleyna doğduktan sonra özel bir hastanedeki bir çocuk doktorunun takibi altında ilerledik. Doktorumuz bize, ek gıdalara geçmeden önce dikkat edilmesi gerekenlerin ve çeşitli bilgilerin yer aldığı yazı ve broşürler vermişti. Bu bilgiler o dönemde çok işime yaramıştı. Ahmet Emir ek gıdalara başlamadan önce de yine bu yazıları inceledim.Konuyla ilgili yeni bilgiler de toplamaya çalıştım. Size de yardımcı olacağını düşündüğüm bu bilgileri paylaşmak istiyorum...
Ek Gıdaya Geçiş
4. ve 6. ay arasında, bebekler çok hızlı büyüdüğünden tek besin kaynağı olarak süt artık bebek için yeterli olmayabilir ve genellikle ek gıdaya bu dönemde başlanır ancak doktorunuza danışmadan ek gıdaya geçmemeniz bebeğiniz için en iyisidir.
Ek besinlere başlandığında nelere dikkat edilmeli?
• Ek besinlere başlama zamanı 4.-6. aylar arasında olmalı ve mutlaka doktora danışılarak belirlenmelidir.
• Yeni gıdalar bebeğe tek tek ve azar azar verilmelidir. İlk gün sadece bir kaşık verilerek başlanır. Miktar zamanla arttırılır. Bebeğin ek gıdaya başladığı ilk aylar, ek gıdanın miktarı en fazla 1 çay bardağına kadar arttırılır.
• Bebek yeni besinlerle tanıştırılırken 4 gün kuralı uygulanmalıdır.4 gün kuralı bebeğinizin sindirim problemlerini veya nelere alerjisi olduğunu belirlemek için kullanabileceğiniz basit bir stratejidir. Bebeğinizi ilk defa bir gıda ile tanıştıracaksanız takip eden 4 gün boyunca başka yeni bir besin sunmayın, çünkü alerjik reaksiyonlar genellikle çabuk(gıdayı yemesini takip eden 30 dk. içinde) ortaya çıkmakla beraber, nadiren de olsa bu süre 3-4 günü bulabilir. Sindirim problemleri de yine birkaç gün içerisinde kendini belli eder. Sadece bir yeni ürüne 4 gün bağlı kalmak, bebeğinizin bu yeni gıdaya alışmasını sağlarken, alerjisi olup olmadığını veya sindirim sorunlarına yol açıp açmadığını anlamanızı sağlar. Sorunu çabuk fark etmeniz, neden olan gıdayı bulmak için birkaç deneme yapmanız gerekliliğini ortadan kaldırır.
(Eğer bebeğe yeni verilen besin bebekte herhangi bir soruna sebep olmuyorsa, verilen yeni besinin miktarı hergün biraz daha arttırılır. Eğer 4 gün kuralını uyguladığınızda alerjik bir durumla karşılaşırsanız , bu gıdayı vermeyi hemen kesip mutlaka çocuk doktorunuza danışın. Döküntü, kızarıklık, kaşıntı, pişik ve ishal alerjik durumların ipucu olabilir.
Eğer bebeğinize 6. aydan önce ek gıda vermeye başladıysanız, 4 gün kuralının 7 güne çıkarılması tavsiye edilir. Bunun sebebi, bazı uzmanların daha küçük bebeklerde alerjik reaksiyonların ve sindirim problemlerinin ortaya çıkma süresinin daha uzun olabileceğini düşünmektedirler.)
• İlk kez verilecek gıdalar bebek açken, annenin ve bebeğin yorgun olmadığı bir zamanda denenmelidir.
• Bu dönemde daha sulu ve yumuşak kıvamlı gıdalardan, daha yoğun ve parçacıklı gıdalara aşamalı olarak geçilmelidir.(Doktorunuzun belirttiği mevsim meyvelerini bebeğinize kabuksuz olarak cam rendeden geçirerek vermelisiniz. Sebze ve meyveleri blendırdan geçirmek, bebeğin pütürlü besinlere alışamamasına sebep olacağından blendır kullanılmamalıdır.)
• Kaşığa koyulan bir parça mama bebeğin dudaklarına değdirilir, mamayı emdiğini göreceksiniz. Kaşığı fazla sokarsanız bebeğiniz öğürebilir.
• Bebek yeni gıdaya başladığında tadını değişik bulup reddedebilir. Bebek istemezse zorlanmamalı, 1-2 hafta aradan sonra aynı gıda tekrar denenmelidir.
• Ne kadar yiyeceği bebeğe bırakılmalıdır, yemek istemediği takdirde ısrar edilmemelidir.
• Yutmasını kolaylaştırmak ve gıdanın akciğere kaçmasını engellemek için ek gıdalar bebek dik pozisyondayken ya da mama sandalyesine oturtularak beslenmelidir.
• Meyve püreleri taze olarak hazırlanıp verilmeli, sebze çorbası veya püresi ise buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder